niemid FAQ

Tämä onpi “virallinen” niemid FAQ, jonka on toimittanut asioista paremmin perillä oleva taho. Tarkoitus on kyetä vastaamaan niihin iänikuisiin kysymyksiin, joista ei tunnu tulevan loppua koskaan. Jos etsimäsi tieto ei löydy täältä, se on voi voi. Kiitos mielenkiinnosta.

1. Yleistä

Mikäs tämä Niemi oikein on?
Mitä se sulle kuuluu? Mee kysymään #freenetiltä.

Onko tuo nyt oikea tapa palvella epätietoisia ja hukassa olevia?
On.

Niemestä on kuulemma joku FAQ. Mistä se löytyy?
Viimeisin FAQn versio löytynee aina osoitteesta http://www.selonen.org/arto/oniemi/. FAQ-osoitteen saa myös Niemeltä komennolla FAQ.

Hei, mä haluun kans tommosen. Mistä niitä saa?
Viimeisin versio on 0.5.6. Tuore 0.5.6 on nyt jaossa, ja sisältää muutaman kriittisen päivityksen. Tavoitteena on saada 0.6.0 varsin paljon nykyistä monipuolisemmaksi ja siksi sitä edeltävät versiot saattavat olla ‘epästabiileja’. Myös tiedostojen käsittelyssä saattaa ilmetä muutoksia, jotka eivät ole enää alaspäin yhteensopivia.

Mitäs nuo versionumerot oikein tarkottaa?
Ensimmäinen numero tuskin koskaan saavuttaa 1:tä, mutta seuraavat kaksi kuvaavat tehtyjen muutosten laajuutta. Yleensä pienet lisäykset kasvattavat versiota +0.0.n yksikköä. Isommat virstanpylväät nostavat version kerralla seuraavaksi suurempaan 0.n:ään. Version perässä ‘-’ tarkoittaa alphaa, ‘+’ betaa ja pienet kirjaimet peräkkäisiä patcheja tai bugikorjauksia (ilman uusia toimintoja).

Mitäs tuohon tarvitaan?
Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä on hyvä. Toistaiseksi on kokeiltu Linux 1\/2, HP-UX 9\/10, Solaris 2.4\/2.5, DEC OSF\/1 1.0+, Digital Unix 3.2\/4.0. Muutkin toiminevat, kun se kerta on niin hyvä. GNU C-kääntäjä ja toimiva verkko auttavat myös.

No nyt se kääntyi viimeinkin. Miten tätä käytetään?
Toistaiseksi on tyytyminen epätäydelliseen, mukana seuraavaan dokumentaatioon. Kunhan ehdin, niin lisävinkkiä saa täältä. Käytössä oli myös postilista niemid-users@discontinued, jolle voi liittyä osoitteessa discontinued@discontinued.

Kuka viittii tommosia nyhjätä?
Minä. Valtion virka, runsaasti vapaa-aikaa ja vikkelät sormet auttaa kummasti. Myös muut ovat kantaneet kortensa kekoon. Erityisesti mainittakoon Otto, Kim, Tapi, Sky ja B0ar. Stabiilin ajo- ja kehitysympäristön on tarjonnut Tomi. Palautetta on tullut mukavasti myös Pileltä.

2. Erityisen yleistä

Mistä tuo nimi tulee?
Ken tietäis sen ja kertoo seuraavaa: oma nimi -> uomaniemi -> oniemi -> O Niemi -> niemid.

Kun tulen kanavalle, Niemi lähettää ihme NOTICEn?
Aina kun joku tulee kanavalle, Niemi tarkistaa omasta tietokannastaan kuka on kyseessä. Mikäli kannasta löytyy henkilön tunnistetietoja (nick, login, domain) vastaava kenttä, toimitaan sen mukaan. Toiminta voi olla ennalta määritelty tervehdys kanavalle tai tulijalle suoraan. Lisäksi voidaan tilanteesta riippuen antaa kanavaoperaattorin oikeudet. Yleensä ottaen yksittäiset henkilöt eivät saa mitään NOTICEa, vaan ne on varattu ryhmille: *.lut.fi, *.fi jne.

Niemi ei tunne minua, mutta haluaisin esitellä itseni. Mitä teen?
Jos tahdot, että sinut lisätään Niemen tietokantaan, ota yhteyttä Niemen ylläpitoon. Helpoimmin tämä kävisi komennolla /MSG Niemi PALAUTE Pääsisinkö tosi hemmoksi?. Valitettavasti suorittamiseksi pitäisi jo olla “tunnettu”. Niinpä kannattaa olla kiltisti ja suorittaa kohtuullisen runsaasti palveluksia vastuussa oleville henkilöille. Ehkäpä jumalat ovat suopeita.

Pääsin viimein Niemen listoille. Mitäs komentoja se tuntee?
Käytettävissä olevat komennot saat /MSG Niemi APUA. Tarkemmat ohjeetkin löytyvät: /MSG Niemi APUA komento. Lisäksi Niemi osaa vastata useisiin CTCP-kyselyihin. DCC-tuki olisi kiva lisä, jos vain ehtisi toteuttaa.

Mitäs eroa noilla IDIOT ja REFUSE oikein on?
No IDIOT on enempi semmonen solvaus. Vastaavasti REFUSE haiskahtaa kieltäytymiseltä. Kielitaito on iloinen asia.

Mitä tuo Niemi oikein valittaa “real name”sta?
Monet kanavat edellyttävät oman, oikean nimen (ihan etu- ja sukunimi) käyttämistä IRCNAMEna. Niemi yrittää analysoida onko tuo kunnossa. Urputukset kanavalle ovat samalla muistutus muille, että joku ehkä yrittää kiertää sääntöjä.

Oikea nimeni ON “Petri Heinil{”. Miksi Niemi natisee?
Jos kastetodistukseen on todella merkitty ´{´, niin uskottavahan se on. Todennäköisemmin kuitenkin käytät 7bit merkistöä, joka ei kerta kaikkiaan kelpaa. Muutkin erikoismerkit voivat aiheuttaa urputusta. Algoritmi, jota käytetään IRCNAMEn analysoimiseksi, on yksinkertainen, mutta kohtuullisen toimiva. Sitä saa toki parannella - halukkaat ottakoot yhteyttä.

Kanavalle tuli peelo, jonka IRCNAME oli väärin eikä Niemi valittanut. Miksi ei?
No siksi kun se ei ole täydellinen. Katso edellinen kysymys ja ota yhteyttä, jos haluat tehdä asialle jotain.

No miten tän IRCNAMEn sit saa oikein vaihdettua?
Ei-kattavat ohjeet auttavat toivottavasti useimpia. Älä kuitenkaa tule kyselemään sitä meiltä.

Miksi Niemen kommenteissa on alussa tyhjää?
Monet eivät pidä “turhista” kommenteista kanavalle, joten Niemen tarinoiden alussa on tunnistamista helpottava välilyönti. Tuon perusteella voidaan ignoroida Niemen pölinät ja silti havaita Niemen mahdollisesti julistamat sotatilat, jne. joissa tunnisteosaa ei käytetä. Tunnisteen voi luonnollisesti asettaa haluamakseen.

Minkä takia Niemi päivittää kanavan topicia jatkuvasti?
Ensinnäkään se ei päivitä sitä jatkuvasti, vaan määrätyin väliajoin. Tyypillinen aika lienee noin 1 tunti. Tämä tehdään siksi, että netspliteistä johtuen topic ei leviä “muualle” ja “muut” eivät voi tietää, että kanava on FINNISH ONLY!.

Miksi Niemi ei toimi kuin saksalainen kello?
No siksi kun ajan mittaus ei Niemessä ole aina tarkkaa. Tämä taas johtuu siitä, että kyseessä EI ole oivasti tapahtumapohjainen systeemi pinoineen ja jonoineen. Niinpä harvemmin tehtävien rutiinien suoritusajat tarkistetaan silloin kun irc-serveri sanoo PING. Tyypillisesti tuo tapahtuu n. 5-10 min välein.

Voiko Niemi tehdä mitään vaikkapa 1-2min tarkuudella?
Jotkin tapahtumat mitataan itse asiassa sekunnin tarkkuudella. Sellaisia ovat kaikki kahden tai useamman tapahtuman väliset ajat ts. erotukset. Useimmat asiat tehdään kuitenkin “joutohetkinä” tai kun irc-serveri PINGaa. Kovin raskasta kirjanpitoa ei kuitenkaan ole mielekästä toteuttaa, sillä tarkoitus on toimia mahdollisimman tehokkaasti ja huomaamattomasti (siis daemon-tyylisenä prosessina).

Kuolen usein IRCissä ja syynä on “excess flood”, missä vika?
Varsin yleinen tapa saada monet oletusasetuksin olevat irc-clientit nurin on lähettää erityyppisiä CTCP-kyselyitä. Niihin vastaaminen johtaa “floodiin”, jonka johdosta serverit heittävät moiset pihalle. Niemi ei ole moisesta moksiskaan, tosin viime aikoina verkkoviiveistä johtuen ovat jotkin Niemen kyselytkin käsitelty ryppäänä, joka on tulkittu floodiksi. Sille ei voi mitään.

Pyysin Niemeltä juttu-listan, mutta se kesti kauan - miksi?
Jotta serverit eivät pitäisi Niemeä flodaajana, Niemi lähettää kaikki vastaukset (NOTICEt) 2sec välein. Tästä huolimatta Niemi saattaa joutua servereiden hyljeksimäksi. Niemi ei mahda moiselle mitään, mutta tekemällä vaikka yhden CTCP-kyselyn perään voi serveri taas ryhtyä palvelemaan Niemeä. On myös huomattava, että koskapa Niemessä ei ole kunnollista tapahtumajonoa ja moisen hallintaa, yksi 15 jutun pyyntö “varaa” Niemen ainakin 30sec ajaksi. Olkaa siis konservatiivisia.

Minkäs takia Niemi ei taas bannaa?
Voisikohan se johtua siitä, että kanavan ban-lista on täynnä? Kanavalla voi olla enintään 20 bannia, ja kun ne on kaikki käytössä, ei uusia enää tule. Jos joku on ehtinyt tehdä kanavalle bannin, joka vastaa Niemen yrittämää, tai on jopa laajempi, ei siinäkään tapauksessa Niemen bannia enää noteerata. Niemen asettamat bannit säilyvät tietyn aikaa, jonka jälkeen Niemi poistaa ne tarpeettomina. Muiden asettamiin banneihin se ei puutu. Niemen asettamat bannit voi myös poistattaa Niemellä komennolla RBAN, jos siihen sattuisi syytä olemaan.

Mitäs se tarkoittaa, kun Niemi “ahistuu/vittuuntuu”?
Niemessä on kohtuullisen näppärä algoritmi stressin laskemiseksi. Useat eri tapahtumat tuottavat lisää painetta Niemelle. Ajan mittaan paine taas laskee normaalille tasolle. Kun Niemen stressi ylittää tietyn kynnyksen, se ahdistuu ja lakkaa vastaamasta kyselyihin. Mikäli stressi entisestään pahenee, Niemi vittuuntuu ja alkaa potkia kanavalta stressin aiheuttajia. Lisäksi se vaihtaa nickiä, jotta ulkopuoliset eivät voisi häiritä suoraan. Jos tämäkään ei rauhoita tilannetta, Niemi julistaa sotatilan.

Joskus Niemi menee sotatilaan, vaikka kanavalla ei olekaan ketään riehumassa. Mitäs peliä tämä oikein on?
Useat häiriköt tunnistavat Niemen automaatiksi ja ryhtyvät pommittamaan pelkästään sitä. Koska Niemi yrittää palvella pari ensimmäistä kyselyä ihan asiallisesti (hihi), saattaa kyselyjä kertyä hyvinkin monta. Ne ehtivät sen jälkeen laukaista suoraan sotatilan pelkän nick namen vaihdon sijasta. Se auttaa tilanteissa, joissa joku kanavalla “vakoilee” Niemen nickiä jotta pommitus voisi jatkua; Niemihän on näkymätön kanavan ulkopuolisille.

Joskus Niemi vain tuntuu ignoroivan kyselyjä. Missä vika?
Heti kun Niemi ahdistuu tai muuten katsoo itsensä/kanavan olevan uhattuna, se lakkaa lähettämästä mitään vastauksia (NOTICEt). Tämä siksi, jotta se ei floodaisi itseään pihalle ja pystyisi kohtuullisen nopeasti reagoimaan tilanteisiin.

Mites tuommonen “stressi” on oikein tehty?
Kyseessä on yksinkertainen algoritmi, jota voidaan verrata vaikkapa vesisaaviin. Eri tapahtumat kuten CTCP-kyselyt, kanavalle saapumiset, nick namen vaihdot, kanavalle juttelu ja Niemelle messuilu kaikki lisäävät vettä saaviin eri määriä tilanteesta riippuen. Saavissa on kuitenkin reikä pohjassa, josta vettä poistuu jatkuvasti vakiovirtauksella. Mitä nopeammin tapahtumia ilmenee, sitä enemmän veden pinta saavissa nousee. Niemen stressitaso on suoraan verrattavissa veden pintaan tuossa vesisaavissa.


URL for this page is http://www.selonen.org/arto/oniemi/
This page updated on March 19, 2000